Ny artikelserie på fchtalent.dk ”God nok, gammel nok”. Første gang med bl.a. Holze og Bligaard. Læs med her.

Artikelserien vil blandt andet handle om at træne op med førsteholdet, optræning på andre ungdomsårgange, om at være transitionstræner, om hvorfor man i FCH træner op. Første gang har vi her på fchtalent.dk talt med en ung offensivspiller og en ung målmand, som begge har trænet med førsteholdet for ganske nyligt.

God nok, gammel nok #1. Holze og Bligaard. Hos FC Helsingør hersker princippet, at hvis du er god nok, så er du også gammel nok. Kort fortalt handler det om, at hvis du har talentet, så kigger man også på at udvikle dig med ældre og ofte bedre spillere. Så hvis du har et stort talent og naturligvis også ambition og vilje, så vil en u19 spiller kunne få chancen for at træne og spille med på førsteholdet. Princippet gør sig også gældende for ungdomsholdene fra u12-u19. 

Til denne artikel har fchtalent.dk haft fat i offensivspilleren Valdemar Holze og målmand Benjamin Bligaard. Begge er p.t. 18 år og begge har trænet med førsteholdet. Valdemar fik debut i en pokalkamp i fjor. Benjamin har sin til gode. Begge spiller stadig kampe med og for det talentfulde u19-mandskab. Men de træner altså også op. Valdemar begyndte at træne med sidste sommer. Benjamin har trænet med målmændene fra januar i år.  

-Tempoet og fysikken er højere på senior end til u19 træningen. Det er lærerigt og jeg kan bruge det i u19 regi. Jo mere jeg træner med senior, jo mere vænner jeg mig til tempoet og fysikken. Jeg er blevet taget godt i mod og det gør det nemmere at træne med, siger Valdemar Holze.  

Benjamin, som startede i Nivå Kokkedal, kom til FCH som 2. års u17 efter et ophold i Lyngby Boldklub. Han blev i fjor trænet af Kevin Stuhr Ellegaard sammen med de bedste ungdomskeepere og nu træner han også sammen med ham til førsteholds træningerne – og får en masse tips. 

-Jeg har trænet med førsteholdet en god måneds tid nu. 2-3 gange om ugen. Det har været en fornøjelse at komme op og snuse lidt til miljøet. I de dage jeg ikke har trænet med senior, har jeg trænet med u19. Det er et fedt trin i min udvikling at kunne få lov til at træne med senior og lærer af dem. De har inkluderet mig fint i træningen, så det har været let at komme ind som ny og træne med. Man kan godt mærke tempoet og boldene kommer lidt hurtigere end de gør på u19. Og så kan jeg godt mærke, jeg er den yngste i forhold til at jeg skal pumpe bolde osv. men det ligger jo til yngste mand rollen, så det er der ikke det store i, siger Benjamin med et smil. Dette sidste gør man mange steder. De unge spillere får lidt ekstra opgaver, som hører med. Sådan er det at være de yngste – og samtidig er det med til at disciplinere. 

De unge spillere og transition 
Mikkel Thygesen er til daglig assistenttræner for cheftræner Morten Eskesen. De har fokus på 1. divisionsholdet og kampene i Nordic Bet Ligaen, hvor holdet, som oprykker, ligger på en øjeblikkelig fjerde plads. Mikkel har også en anden kasket. Han er såkaldt transitionstræner. Det vil sige, at han også har øje for de unge spillere, der står på spring til førsteholdet. Han kigger lidt ekstra efter de unge.  

– Vi er meget opmærksomme på de unge, når de kommer op. Seniortræningen er hårdere og det er alvor på en anden måde. De unge giver dog ekstra energi. Man kan se, at de har en tro på det, når de kommer op. De skal lige vænne sig til tempo og jargon, men så tilfører de ellers ny energi og konkurrence på banen, når de træner med, siger Mikkel Thygesen, Transitions- og assistenttræner for FC Helsingørs tophold i Nordic Bet Ligaen.  

Er man god nok, er man gammel nok 
Både Valdemar Holze og Benjamin Bligaard har tidligere trænet op. Valdemar gjorde det som ung i Espergærde og senere i FC Nordsjælland. Benjamin trænede som anden års u17 med u19 her i klubben. Et er naturligvis ungdom, noget andet er senior. At have trænet op i de unge år er ikke et krav, men det fortæller da lidt om, at begge har haft talent for fodbold i nogle år. 

God vind med træningen til Valdemar og Benjamin. Vi glæder os til at følge dem i deres udvikling fremover.  

Bemærk: Transitionstræningen er på vågeblus i en periode fra marts 2021 
På grund af et par smitteudbrud med Corona hos et par af de øvrige Nordic Bet Liga-klubber passer vi dog ekstra på med at blande spillere fra ungdom med seniorer i en periode. Derfor er der lige nu et midlertidigt stop for nye unge til at træne op, så en ungdomsspiller ikke risikere at bringe smitte med til førsteholdstræningen. Det er dog sikkert, at det bliver taget op igen med alt det talent, der findes på vores dygtige u19 og u17-hold. 

Vi vender tilbage senere på foråret med afsnit #2 

Tak for ’indspark’ til Holze, Bligaard og Thygesen
Og tak til RLH for hjælp med split-foto (af billeder fra vores arkiv)

Af Jesper M. Rendtorff, FCH Talent Akademi

FLERE NYHEDER